مقالات

رفع سه مشکل اساسی پارچه ها

آب رفتن لباس

عموما برای اکثر ما پیش آمده که لباسی را می خریم و نگرانیم که لباس مورد علاقه ما رنگ خود را از دست بدهد یا در اثر آب رفت کوتاه شود و یا پس از مدتی پرز بگیرد و دیگر جذابیت روز های اول را برای ما نداشته باشد.
به طور کلی اساسی ترین چرا هایی که با آن ها ممکن است مواجه شویم به صورت زیر است :

– چرا لباس ما پس از هر بار شست و شو رنگ خود را از دست می دهد؟
– چرا لباس ما پس از چند بار پوشیدن پرز یا در اصطلاح تل می گیرد؟
– چرا لباس ما پس از هر بار شست و شو کوتاه می شود و اصطلاحا آب می رود؟

 

رنگ دادن پارچه

از دست رفتن رنگ لباس یا پارچه به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله نحوه ریسندگی الیاف ؛ نحوه رنگ رزی و دیگر فرایند های اولیه تولید.
اما به طور کلی دو فاکتور اساسی هستند که نقش عمده ای در ماندگاری یا از دست رفتن رنگ پارچه دارند؛ باید توجه داشت این دو عامل تنها زمانی موثر هستند که توام با یکدیگر اتفاق بیفتند.
1) درجه حرارت بالای آب
2) بیش از حد تحت فشار قرار دادن لباس هنگام شست و شو
هنگامی که دمای آب به 60 درجه سانتی گراد می رسد ریسک از دست رفتن رنگ لباس تحت حرارت بالا می رود. البته بسیاری از ماشین های لباس شویی مجهز به سیستم خودکاری هستند که اجازه نمی دهد دمای آب به این درجه برسد.
زمانی که شما یک شلوار جین یا یک تی شرت را به تنهایی در آب با درجه حرارت بالا بیندازید به احتمال خیلی کم رنگ های خود را از دست می دهند مگر اینکه با فشار زیادی حین شست و شو همراه شوند.
پس از این نکته میتوان این گونه استفاده کرد که اگر لکه ای بر روی لباس است و برای از بین بردن آن ناچار به استفاده از آب با درجه حرارت بالا هستیم ؛ با کم کردن فشار هنگام شست و شو و اصطلاحا با ملایمت شستن لباس میتوانیم از رنگ دادن لباس جلوگیری کنیم. همین فرایند را میتوانیم برای لباس هایی که هنگام شست و شو به فشار زیاد برای تمیز شدن نیازمندند استفاده کنیم؛ به این صورت که آن ها را با آب سرد بشوییم.

 

 

پرز ( تل ) گرفتن پارچه

عوامل زیادی در پرز گرفتن پارچه دخالت دارند.نحوه ریسندگی اصلی ترین نقش را در این بین بازی می کند؛در واقع این موضوع تا حد زیادی وابسته به میزان مرغوبیت و کیفیت پارچه است.به همین خاطر برند های بزرگ در اولین قدم سعی می کنند به سراغ کارخانه هایی بروند که در تهیه نخ خود بسیار ملاحظه کار و وسواس گونه عمل می کنند. ( مثلا کارخانه فدک در چند دهه اخیر جزو برترین تولیدکنندگان نخ در کشور محسوب می شود. ) . یکی از فرایند های مهم در ریسندگی، طول الیاف است. به عبارتی هر چه طول الیاف بلند تر باشد از کیفیت بیشتری برخوردار هستند و احتمال پرز گرفتگی در آن ها پایین می آید. هم چنین استفاده از الیاف مصنوعی و پلی استر در نساجی نیز میتوانند نقش به سزایی در تل گرفتگی پارچه ها داشته باشند. پارچه های تولید شده از الیاف پنبه،پشم و ریون ( ابریشم مصنوعی ) خالص هرگز پرز نمی دهند مگر زمانی که این مواد با پلی استر مخلوط شوند.هر چه میزان این الیاف مصنوعی در ترکیب پارچه افزایش یابند احتمال پرز گرفتگی در آینده برای لباس تولید شده از آن پارچه وجود خواهد داشت. نکته مهمی که از این مطلب می توان دریافت این است که از نشانه های خالص بودن کامل یک پارچه پنبه ای این است که تحت هیچ شرایطی تل نمی گیرد.
برای از بین بردن پرز ها از روی لباس یک روش ساده وجود دارد. بدین صورت که شما می توانید با یک ژیلت معمولی به آرامی بر روی لباس خود بکشید و درصد زیادی از پرز ها را از بین ببرید. فقط توجه داشته باشید که ژیلت به هیچ عنوان نباید مرطوب باشد چون ممکن است نتیجه عکس بدهد. بهتر است از یک ژیلت نو استفاده کنید.

 

 

آب رفتن پارچه

مواجهه با لباسی که آب رفته می تواند یک اتفاق ترسناک برای هر شخصی باشد. میزان آب رفت در پارچه های مختلف متفاوت است و به عواملی چون جنس پارچه و فرایند تولید پارچه بستگی دارد.نوع نخ و وجود منفذها در پارچه‌ های تولید شده مخصوصا پارچه‌ های تریکو و کش باف باعث ایجاد حالت ارتجاعی پارچه می‌شوند که این حالت پس از شست و شو در دمای مناسب باعث تغییر سایز و کوچک شدن پارچه می‌شود. به این تغییر سایز آب رفت پارچه می‌گویند ؛ که اکثراً کاهش طول کم‌تر از کاهش عرض می‌باشد. معمولا آب رفت پارچه های پنبه ای از پارچه های پلی استر یا پارچه هایی با الیاف مصنوعی بیشتر است.
درجه حرارت آب برای شست و شو ، نحوه خشک کردن و میزان دور چرخش ماشین لباسشویی از عوامل موثری هستند که با توجه کردن به آن ها میتوان تا حد زیادی از آب رفت لباس ها جلوگیری کنیم. اما به طور کلی مطمئن ترین راه برای جلوگیری از آب رفت پارچه ها ، شست و شوی آن ها با دست است.
برگرداندن لباس‌های نخی که آب رفته‌اند بسیار ساده است. ابتدا ظرف مورد نظر را از آبی هم دما با محیط پر می‌کنیم سپس نرم کننده‌ی موی سر یا شامپوی بچه را به اندازه‌ی دو قاشق غذا خوری به آب اضافه کرده و مخلوط می‌کنیم در آخر لباس نخی آب رفته را به مدت ۳۰ دقیقه در آن قرار می‌دهیم. پس از اتمام زمان گفته شده لباس را از آب بیرون آورده و می‌گذاریم خشک شود.
لباس‌های جین اغلب در برابر آب رفتن مقاوم هستند اما اگر لباس یا شلوار جین شما به دلیل شرایط نامناسب دمای آب هنگام شست و شو آب رفته است را می‌توانید درون وانی پر از آب گرم قرار دهید و پس از ۱۵ دقیقه که آب را به خود جذب کرد آن را از آب بیرون آورده و در مجاورت هوا قرار داده تا خشک شود.